Laudemateriaalit ja saunan lisävarusteet

Laudemateriaalit

Saunan lauteet valmistetaan yleensä aina puusta. Syynä on puun huono lämmönjohtavuus, jonka ansiosta lauteiden pinnat pysyvät kohtuullisissa lämpötiloissa. Puisista laudemateriaaleista yleisimmät, haapa ja tervaleppä, ovatkin hyviä laudemateriaaleja juuri heikon lämmönjohtavuuden ja lämmönvaraavuuden takia. Tämän lisäksi myös pihkaa tuottavia puita pyritään välttämään.

Lauteiden materiaalia valittaessa kannattaa huomioida myös puiden eri sävyt. Sävyn lisäksi materiaaleilla on pieniä eroja kosteuden ja puun elämisen suhteen. Lämpökäsitellyt puumateriaalit elävät ns. raakapuuta vähemmän.

Materiaali: Tervaleppä
saunan lauteet
Materiaali: Haapa
Materiaali: Lämpöhaapa

Puiden sävy ja syyt siis vaihtelevat eri materiaalien välillä ja vaikuttavat ulkonäöllisesti lopputulokseen. Lisäksi laudemateriaalin leveydellä, paksuudella ja asennussuunnalla on suuri merkitys ulkonäköön.

Lauteiden käsittely

Materiaalista riippumatta lauteet suositellaan käsiteltäväksi parafiiniöljyllä. Näin parannetaan puun kestävyyttä kosteuden ja lian rasituksilta. Käsittely ja lauteiden huolto kannattaa tehdä vuosittain 1-3 kertaa riippuen saunan käyttömäärästä.

Lisävarusteet

Saunan ja lauteiden ulkonäköön, sekä käytettävyyteen vaikuttaa myös lauteiden lisävarusteet. Niitä ovat selkänoja, jalkakaide, käsikaide ja väliritilä.

Selkänoja tuo mukavuutta nojaamiseen ja suojaa seiniä likaantumiselta.
Jalkakaide luo turvallisuutta liikkumiseen ja antaa mukavan paikan jalkojen leputukseen. Jos alalauteelta on suora pudotus kiukaalle tai sen läheisyyteen on jalkakaide pakollinen suojavaruste.
Käsikaide asennetaan yleisesti lauteen päätyyn jos kiuas sijaitsee sen läheisyydessä. Kaide tuo turvallisuutta esimerkiksi lasten saunomiseen.
Väliritilä on enemmänkin ulkonäöllinen varuste, mutta lisää myös turvallisuutta pienten lasten kanssa saunoessa. Ritilällä voidaan estää suora näköyhteys ylälauteen alle ja se luo laudekokonaisuudelle yhtenäisyyttä.

Lue myös

Laudemallin valinta

Saunan lauteet suunnitellaan yleensä olemassa olevaan tilaan. Tästä syystä lauteiden mallin valinnassa tärkeintä on huomioida lauteille...

lue lisää

Saunan lauteiden mitoitus

Saunan koon mittaaminen Saunan lauteiden mittaamisessa kaikki lähtee liikenteeseen saunan koosta. Ensimmäisenä ja merkittävimpänä vaikuttavat saunan...

lue lisää

Kaipaatko apua lauteiden suunnittelussa?

Mikäli haluat päästä helpolla lauteiden suunnittelussa, voit jättää suunnittelun ammattilaiselle. Lähetä meille saunastasi kuva, josta selviää saunan mitat, ja me suunnittelemme sinun saunaasi sopivat lauteet. Pyydä tarjous ja lähetä kuva saunastasi alla olevalla lomakkeella.

Pyydä tarjous lauteista

Tai soita: 044 5554926

Yhteyslomake