Laudemallin valinta

Saunan lauteet suunnitellaan yleensä olemassa olevaan tilaan. Tästä syystä lauteiden mallin valinnassa tärkeintä on huomioida lauteille käytettävissä oleva tila ja kiukaan sijainti.

Yleisimmät mallit lauteille ovat:

Suora ylälaude ja suora alalaude
Suora ylälaude ja täysi alalaude

Perinteinen suora ylä- ja alalaude mahtuvat ja passaavat lähes jokaiseen tilaan ja ovatkin tästä syystä yleisiä. Täysi alalaude tuo saunaan tyylikkyyttä ja variaatioita, mutta vaatii enemmän tilaa lauteille.

Kulmamallin ylälaude ja täysi alalaude
Vastakkain istuttavat lauteet

Kun lauteille käytettävissä oleva tila on otettu huomioon, voidaan laudemallin valinnassa alkaa miettiä esteettisiä ja käyttömukavuutta lisääviä asioita ja jokaisella onkin yleensä omanlaisensa näkemys siitä millaiset ovat hienot saunan lauteet. Mukavuutta määrittäessä kannattaa ottaa huomioon saunomistavat ja esimerkiksi se, onko taloudessa lapsia. Jos tykkää makoilla saunan lauteilla, kannattaa lauteiden olla riittävän pitkät ja leveät. Jos taas taloudessa on lapsia, on täysi alalaude, tai vähintäänkin väliritilät lauteiden väliin, turvallisuutta ja mukavuutta lisäävä seikka.

Ylälalauteen normaalisyvyys on 50-60cm

Lauteiden mallia valittaessa voisi olla hyvä miettiä myös saunojien lukumäärää, koska ylälauteen mallilla pystyy jonkin verran säätämään istumapaikkojen määrää. Suurin muutos istumapaikoissa saadaan kumminkin valitsemalla saunan lauteiden suunta suhteessa saunaan. Esimerkiksi kulmamallin lauteissa hyöty jää monesti esteettiseksi, koska pienestä tilasta johtuen lauteet ovat L-malliset, jolloin istumapaikoissa pienempi sakara tuo vain sen paikan lisää, joka kulmasta lähtee.

Lue myös

Saunan lauteiden mitoitus

Saunan koon mittaaminen Saunan lauteiden mittaamisessa kaikki lähtee liikenteeseen saunan koosta. Ensimmäisenä ja merkittävimpänä vaikuttavat saunan...

lue lisää

Kaipaatko apua lauteiden suunnittelussa?

Mikäli haluat päästä helpolla lauteiden suunnittelussa, voit jättää suunnittelun ammattilaiselle. Lähetä meille saunastasi kuva, josta selviää saunan mitat, ja me suunnittelemme sinun saunaasi sopivat lauteet. Pyydä tarjous ja lähetä kuva saunastasi alla olevalla lomakkeella.

Pyydä tarjous lauteista

Tai soita: 044 5554926

Yhteyslomake